Exploreruniform

Waarom een uniform?

Leden van Scouting ZONA dragen bij de opkomsten een uniform, net als de rest van de Scouts over de hele wereld. Het uniform zorgt voor gelijkheid en herkenbaarheid, dus straalt echt ‘uniformiteit’ uit. Zowel tijdens opkomsten als kampen, op eigen terrein maar vooral ook daarbuiten. Daarom is het belangrijk dat de Scouts, zodra ze zijn geïnstalleerd, in COMPLEET uniform naar scouting komen!

Het uniform

Ons uniform bestaat uit een brique (rode) blouse met insignes en een koningsblauwe das met dasring. De kleur van de blouse laat zien dat we Explorers zijn, aan de das kan je zien bij welke scoutinggroep we horen. Hieronder worden de verschillende onderdelen nader toegelicht.

Blouse
De blouse die door de Explorers wordt gedragen is brique of rood. Zo kan iedereen zien bij welke speltak je hoort. Elke speltak heeft namelijk zijn eigen kleur blouse. Bij welke speltak je zit is afhankelijk van je leeftijd. Bij aanschaf van de blouse is het daarom handig rekening te houden met het aantal jaren dat je het uniform nog zal dragen/passen.

Das en dasring
De das van Scouting ZONA is koningsblauw. In de punten van de das horen twee knoopjes, één voor de wet en één voor de belofte. Deze horen vanaf de installatie te blijven zitten. De das wordt aan de voorkant bij elkaar gehouden met een dasring naar keuze. Er zijn verschillende types verkrijgbaar, maar het is ook leuk om een zelf geknoopte dasring te gebruiken. Om te voorkomen dat Scouts de dasring (deze gaat nog wel eens los) of de das kwijtraken, is het verstandig om de dasring met een veiligheidsspeld aan de das vast te maken en beide met naam te merken.

Insignes
Er kunnen allerlei insignes, of badges, op je uniform zitten. Een deel moet erop, een deel mag erop.

  • Op de linkerborstzak het installatieteken van Scouting Nederland (de lelie en het klaverblad). Hieraan kun je zien dat iemand geïnstalleerd is.
  • Boven de linkerborstzak mogen de Nederlandse en Europese vlaggetjes, zodat men in het buitenland kan zien waar je vandaan komt.
  • De ruimte boven de linkerborstzak kan gebruikt worden voor insignes of badges van evenementen, deze insignes mogen ook op de mouw.
  • Op de rechterborstzak zit het speltakteken. Dit is voor elke speltak anders en je kunt er dus aan zien of iemand Welp, Scout of Explorer is (of leiding van die speltak).
  • Op de rechtermouw kan je zien “wie je bent” en soms ook “waar je aan meegedaan hebt”. Dit zijn bij ons het naambandje van de groep (Scouting ZONA Warnsveld).
  • Op de linkermouw is te zien “wat je kan”. Hier komen de vaardigheidsinsignes, die je verdiend hebt met speciale opdrachten of projecten (zoals EHBO, koken, routetechnieken, spoorzoeken, etc.).

Broek
De blauwe broek en riem zijn bij Zona niet verplicht behalve bij officiële gelegenheden zoals de dodenherdenking.

 Aanschaf

Een aantal onderdelen van het uniform worden via het leidingteam geleverd, zoals het naambandje van Scouting Zona. Blousen zijn meestal ook tweedehands verkrijgbaar, bijvoorbeeld op Marktplaats. Bijna alle onderdelen van het uniform zijn te koop bij de ScoutShop  Dat kan via internet (www.scoutshop.nl) of een ScoutShop in de buurt. Alles wat bij de installatie nodig is staat in onderstaande tabel.

Wat Bedrag(vanaf) Artikelnummer
ScoutFit Brique € 29.95 12…
Installatieteken scouting Nederland € 2.00 54300
Das effen, koningsblauw € 7.25 1114
Gevlochten dasring met logo € 2.50 05000
Speltakteken Explorers € 1.90 54100

Samenvatting

  • De scouting outfit bestaat uit een blouse met insignes, das en dasring
  • Tijdens elke scoutingactiviteit wordt het complete uniform gedragen
  • Uniformen lijken veel op elkaar als je ze nog niet zo lang hebt, zet je naam of initialen op een handige plek
  • Blouses en dergelijke kunnen nieuw of tweedehands aangeschaft worden