Scoutsuniform

Waarom een uniform?

Leden van Scouting ZONA dragen bij de opkomsten een uniform, net als de rest van de Scouts over de hele wereld. Het uniform zorgt voor gelijkheid en herkenbaarheid, dus straalt echt ‘uniformiteit’ uit. Zowel tijdens opkomsten, als kampen, op eigen terrein maar vooral ook daarbuiten. Daarom is het belangrijk dat de Scouts, zodra ze zijn geïnstalleerd, in een compleet uniform naar scouting komen!

Het uniform

Ons uniform bestaat uit een beige blouse met insignes en een koningsblauwe das met dasring. De kleur van de blouse laat zien dat we Scouts zijn, aan de das kan je zien bij welke scoutinggroep we horen. Hieronder worden de verschillende onderdelen nader toegelicht.

Blouse
De blouse die door de Scouts en Scoutsleiding wordt gedragen is beige. Bij aanschaf van de blouse is het handig rekening te houden met het aantal jaren dat uw zoon of dochter nog bij de Scouts zal zitten.

Das en dasring
De das van Scouting ZONA is koningsblauw met op de achterkant het insigne met het logo van Scouting Zona. In de punten van de das horen twee knoopjes, één voor de wet en één voor de belofte. Deze horen vanaf de installatie te blijven zitten. De das wordt aan de voorkant bij elkaar gehouden met een dasring naar keuze. Er zijn verschillende types verkrijgbaar, maar het is ook leuk om een zelf geknoopte dasring te gebruiken. Om te voorkomen dat Scouts de dasring (deze gaat nog wel eens los) of de das kwijtraken, is het verstandig om de dasring met een veiligheidsspeld aan de das vast te maken en beide met naam te merken.

Insignes
Op het uniform horen een aantal insignes die de Scouts bij de installatie krijgen of tijdens opkomsten verdienen. Elk insigne heeft een vaste plek op de blouse.

  • Op de linkerborstzak het installatieteken van Scouting Nederland (de lelie en het klaverblad). Hieraan kun je zien dat iemand geïnstalleerd is.
  • De ruimte boven de linkerborstzak kan gebruikt worden voor insignes of badges van evenementen, zoals een speciaal kamp. Deze insignes mogen ook op de linkermouw.
  • Op de rechterborstzak zit het speltakteken. Dit is voor elke speltak anders en je kunt er dus aan zien of iemand Welp, Scout of Explorer is (of leiding van die speltak).
  • Op de rechtermouw kan je zien “wie je bent” en soms ook “waar je aan meegedaan hebt”. Dit zijn bij ons het naambandje van de groep (Scouting ZONA Warnsveld).
  • Op de linkermouw is te zien “wat je kan”. Hier komen de vaardigheidsinsignes, die je verdiend hebt met speciale opdrachten of projecten (zoals EHBO, koken, routetechnieken, spoorzoeken, etc.).

Aanschaf

Een aantal onderdelen van het uniform wordt via de Scoutsleiding geleverd, zoals het naambandje van Scouting ZONA en het insigne voor op de das. Blouses zijn meestal ook tweedehands verkrijgbaar. Kijk bijvoorbeeld op Marktplaats. Bijna alle onderdelen van het uniform zijn te koop bij de ScoutShop. Dat kan via internet (www.scoutshop.nl) of een ScoutShop in de buurt. Alles wat bij de installatie nodig is staat in onderstaande tabel.

Wat Bedrag(vanaf) Artikelnummer
ScoutFit blouse beige € 31.95 11…
Installatieteken scouting Nederland € 2.00 54300
Das effen, koningsblauw € 7.25 1114
Gevlochten dasring met logo € 2.50 05000
Speltakteken Scouts € 1.90 54100

Samenvatting

  • De scouting outfit bestaat uit een blouse met insignes en een das met dasring
  • Tijdens elke scoutingactiviteit wordt het complete uniform gedragen
  • Zorg dat de dasring stevig aan de das zit en merk het uniform, das en dasring
  • Blouses en dergelijke kunnen nieuw of tweedehands aangeschaft worden